Werk vinden in Nederland met een taalachterstand

taal lerenDe economie in Nederland zit in de lift. Bedrijven schrijven mooie winsten en er zijn meer banen dan dat er mensen zijn om ze uit te voeren. Een goede ontwikkeling natuurlijk, want we komen uit een redelijk diep dal. We zien ook dat steeds meer buitenlanders hier naartoe komen voor een betere toekomst. Denk bijvoorbeeld aan vluchtelingen uit oorlogsgebieden.

Maar er zijn ook mensen uit Oost-Europa & andere landen die hier een toekomst op willen komen bouwen. Voor deze groep mensen is het belangrijk om werk te vinden. Maar om werk te vinden zul je de taal toch redelijk moeten beheersen. Vacatures zijn doorgaans in het Nederland en je zult ook een sollicitatiebrief en C.V. moeten insturen. Natuurlijk zijn er ook altijd tussenpersonen die je hierbij kunnen helpen.

Dit zie je bijvoorbeeld veel in de agrarische sector waar doorgaans veel Oost-Europese werknemers actief zijn. Deze mensen werken meestal via een uitzendbureau dat de contacten met het bedrijf voor ze verzorgt. Vaak gaat het dan om kortere contracten, maar sommige van deze mensen willen hier ook een toekomst opbouwen. Voor die groep is het belangrijk om de taal goed te beheersen, bijvoorbeeld door dutch courses rotterdam te volgen. Zo kun je zonder tussenkomst een nieuwe baan vinden in Nederland.

Taalcursus volgen

Misschien heb je al wat Nederlandse woordjes geleerd van collega’s of vrienden, maar als je de taal echt goed onder de knie wilt gaan krijgen, dan is een taalcursus zeker aan te raden. Je gaat dan op les en zit vaak met meerdere mensen in een klasje. Dit helpt vaak enorm, omdat je de andere mensen je er bovenop helpen als het even tegenzit. Je zit allemaal in hetzelfde schuitje. Natuurlijk hebben de taal instituten vaak ook privé lessen beschikbaar, alhoewel deze doorgaans een stuk prijziger zullen zijn.

Een aantal tips

Een taalcursus is dus eigenlijk altijd de beste optie, maar er zijn nog meer mogelijkheden. We geven je in dit artikel nog enkele tips om toe te passen. Zo leer je beter Nederlands spreken!

Het is natuurlijk altijd een goed idee om het nieuws in de gaten te houden. Maar waarschijnlijk doe je dit nog steeds in je ‘eigen’ taal. Begin vanaf vandaag met het lezen van de krant in het Nederlands, kijk ook gewoon naar de Nederlandse televisie. Dit helpt je om snel de taal beter te leren kennen. Natuurlijk zal dit alleen nog voldoende zijn, maar als je dit combineert met de lessen gaat het vaak lekker snel.

Als je toch lekker aan het lezen bent, waarom neem je dan niet direct een lidmaatschap op de bibliotheek? Bij de meeste gemeentes kan dit redelijk eenvoudig gedaan worden, het is vaak heel goedkoop te regelen.