De offshore industrie

offshoreHet woord offshore betekent letterlijk van de kust. Met de offshore industrie worden daarom bedrijven bedoeld die niet op het vaste land zijn gevestigd maar op zee.

Onder deze categorie industriƫle bedrijven kunnen we onder andere olie- en gas platformen rekenen die op palen in een zee of oceaan staan. Het is een tak van industrie die totaal andere omstandigheden kent dan de industrie die op land gevestigd is.

In de offshore wereld worden deze bedrijven ook wel onshore genoemd. In dit artikel gaan we het hebben over de verschillen tussen offshore en onshore industrie. En hoe een baan in een dergelijk industrieel bedrijf eruit kan zien.

Zware industrie op zee of oceaan

De bedrijven die werkzaam zijn in de offshore branche kunnen vrijwel allemaal gerekend worden tot de zware industrie. Werken op een boorplatform waar gas of olie gewonnen wordt is een zware baan waarbij je met grote en potentieel gevaarlijke machines zoals een Renk gearbox te maken hebt.

Om deze apparatuur naar een platform in zee te krijgen zijn ook weer enorme tankers met kranen nodig. Gelukkig is het op zee vervoeren van de gigantische onderdelen die nodig zijn een stuk makkelijker dan over land. Het bouwen van een stevig platform in zee is wel een gespecialiseerde taak.

De offshore werkplaats moet namelijk extreme weersomstandigheden kunnen weerstaan om de werknemers op het platform veilig te houden.

Werken bij een offshore bedrijf

Werken in de offshore industrie is niet zoals bij een normaal industrieel bedrijf. Hier werken mensen namelijk niet op de standaard 9 tot 5 tijden. Het werk op bijvoorbeeld een boorplatform gaat 24 uur per dag door. Diensten zijn meestal van 12 uur.

De werknemers gaan na hun werktijd ook niet naar huis, maar blijven enkele weken op het offshore platform. Een voordeel hiervan is dat je wel een flink bedrag aan loon kunt verwachten en een langere tijd vrij wanneer je eenmaal weer terug aan land bent. Het werk in de industrie op zee of oceaan is echter zeker geen luizenbaantje.

Het is keihard werken en vaak ook nog eens met zware industriƫle machines die potentieel gevaarlijk kunnen zijn.